October 2020

What if Switzerland became the world leader in food innovation?

What if Switzerland became the world leader in food innovation?

“The Swiss Food & Nutrition Valley initiative, launched by Fathi Derder earlier this year at the WEF with the active support of the canton of Vaud, EPFL, EHL and Nestlé, paves the way for this most legitimate ambition. Indeed, Switzerland’s local ecosystem seems perfectly suited to imagine the food and nutrition of tomorrow.

Professors, researchers, entrepreneurs, farmers, breeders, creators of start-ups, investors, Switzerland has all the assets to position itself at the head of the most innovative countries in this sector. Without forgetting the support of the public authorities, also committed to the idea of ​​revolutionizing a branch that already weighs heavily in the Swiss economy.

Each year, 2.6 billion francs are invested in food innovation. Switzerland has 51’000 farms, 230’000 jobs are directly linked to food and our f&b exports reach 8.9 billion per year. And the outlook is bright. Thus, in the field of meat substitutes, in which many Swiss companies are active, the world market could reach 140 billion dollars in turnover within ten years.

Switzerland must do everything in its power to establish itself as a major player in healthier, more environmentally friendly food that is produced in sufficient quantities. Quickly. The Earth will soon have 10 billion human beings who will have to be fed without further destroying the riches of this beautiful planet.”

Switzerland must do everything in its power to establish itself as a major player in healthier, more environmentally friendly food that is produced in sufficient quantities.

Thierry Vial

Editor-in-Chief, PME Magazine

Et si la Suisse devenait le leader mondial de l’innovation alimentaire?

“L’initiative Swiss Food & Nutrition Valley, lancée par Fathi Derder en début d’année au WEF avec le soutien actif du canton de Vaud, de l’EPFL, de l’EHL et de Nestlé, ouvre la voie à cette ambition qui s’avère des plus légitimes tant l’écosystème local semble parfaitement taillé pour imaginer la nutrition de demain.

Professeurs, chercheurs, entrepreneurs, agriculteurs, éleveurs, créateurs de start-up, investisseurs, la Suisse dispose effectivement de tous les atouts pour se positionner en tête des pays les plus innovants dans ce secteur. Sans oublier l’appui des autorités publiques, également acquises à l’idée de révolutionner une branche qui pèse déjà lourd dans l’économie helvétique.

Chaque année, 2.6 milliards de francs sont investis dans l’innovation alimentaire. La Suisse compte 51’000 exploitations agricoles, 230’000 emplois sont directement liés à l’alimentation et nos exportations de denrées alimentaires et boissons atteignent 8,9 milliards par an. Et les perspectives s’annoncent prometteuses. Ainsi, dans le domaine des substituts de viande, dans lequel de nombreuses sociétés suisses sont actives, le marché mondial pourrait atteindre 140 milliards de dollars de chiffre d’affaires d’ici dix ans.

La Suisse doit tout mettre en oeuvre pour s’imposer comme un acteur majeur d’une alimentation plus saine, plus respectueuse de l’environnement et produite en suffisance. Et vite. La Terre comptera bientôt 10 millards d’être humains qu’il s’agira de nourrir sans détruire davantage les richesses de cette belle planète.”

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